Svartsjuka – ingen rolig känsla för någon!

Hej kära medmänniska!

 

Läste du mitt förra inlägg om avundsjuka?
Om du inte har gjort det ännu så finns det här inne på bloggen att läsa, ifall du finner lust till det.

Jag fortsätter iallafall med en ny känsla i dagens inlägg som är djupare och svårare på ett annat sätt än avund.

En del människor använder ordet svartsjuk “felaktigt”. Känslan “svartsjuk” uppkommer om du misstänker att det finns en eller flera andra med i bilden mellan dig och din partner, din vän, din kollega, familjemedlem etc. Det är inte samma sak eller samma känsla som att vara avundsjuk. Avundsjuk är du på någon annan utan att en tredje part är inblandad. Visst kan du uppleva både avund och svartsjuka, men svartsjuk är du på den du har en relation med, och är rädd att förlora.

Svartsjukereaktioner kan läras in tidigt i livet. 

 

 

 

Om nära och viktiga relationer har varit otrygga kan det utvecklas till att du blir misstänksam och på din vakt. Misstänksamheten riskerar sedan att färga relationer senare i livet – fast att den kanske inte är befogad. I förlängningen kan ett destruktivt svartsjukemönster uppstå. Framförallt i en parrelation.

Otrohet är ofta ett scenario man förknippar med svartsjuka. Är det också verklighet att din partner faktiskt varit otrogen mot dig är det väldigt självklart att din känsla av svartsjuka varit befogad och pockat på din uppmärksamhet. Precis som med avund ligger det fler känslor bakom även svartsjukan. Ilska, besvikelse, ingen tillit, rädsla, otillräcklighet, sorg mm.

Är svartsjuka känslan alltid sann?

Intressant… ja känslan är ju sann för den som känner den. MEN, detta är ingen lätt känsla att reda ut ibland. Allt inom “ramen” för känslan svartsjuk är TILLIT. Om du inte litar på din partner, eller ännu värre, dig själv. Är det väldigt lätt att svartsjuka känslan triggas igång inom dig.

Känslan du får av att någon ska ta din partner ifrån dig, din förälder ifrån dig, din vän el kollega – kan vara oerhört smärtsam. Om du innerst inne inte litar på dig själv är det väldigt vanligt och lätt att du projicerar din svartsjuka på den andre. Låter du känslan växa sig större blir den mörkare och tillslut kan den verkligen bli SVART.

Det är då destruktiviteten fått sitt fäste och du börjar agera irrationellt.
Du blir någon du inte trivs att vara, du blir extremt kontrollerande och du ifrågasätter allt, spionerar på allt och får för dig massa scener som kan hända, som redan händer osv.. Ett riktigt ekorrhjul som bara snurrar och snurrar…

Svartsjuka är aldrig bra – det är ett stresspåslag för kroppen. Du kan få hjärtklappning, magont, huvudvärk och det kan ge dig ångestattacker.

Det är inte heller kul för din omgivning att vistas runt dig när du ständigt är misstänksam och har ditt fokus på den du är svartsjuk på.

I FAMILJEN KÄNSLOR skulle jag vilja säga att svartsjuka är bland den jobbigaste känslan. Den har verkligen ingenting med kärlek att göra, fast den är mycket förknippad med kärleksrelationer.

Meningar som “Om du inte är svartsjuk är du inte tillräckligt kär”, “Det är lite gulligt att vara svartsjuk”
eller sätta igång ett spel för att få den andre att känna svartsjuka är endast utifrån egot och inte själen.

Ett sunt förhållande söker inte destruktiv bekräftelse utifrån och ett sunt förhållande upplever oftast inte svartsjuka.

Det viktiga att förstå här, både för den som lider av svartsjuka och partnern, är att problemet ligger hos den svartsjuke.
Och att svartsjukan är ett tecken på att man behöver jobba med sig själv och sin inre rädsla.

Så, kan du även här som jag skrev i inlägget om avund, bli vän med svartsjukan.  Är det en  hjälp för dig att ta reda på grundorsaken och jobba dig igenom känslan mot ett bättre och hållbart mående – om du såklart väljer att plocka upp känslan i ljuset.

Det är upp till dig om du vill att svartsjukan ska äta upp dig inifrån och ev förstöra förhållandet, eller om du ger dig själv en chans att SE vad som är vad.

 

“Befogat eller ej så spelar det egentligen ingen roll vad som får dig  svartsjuk. Det är grundkänslan bakom som är viktigast”
Hur ska du göra nu? Hur ska du ta dig vidare? 

 

Jag vill inte vara svartsjuk, hur kan jag förändra det?

– För det första är det inte DU. Du är inte svartsjukan, det är en känsloreaktion. Ett beteendemönster du kan lära känna och bearbeta. Du behöver öva dig i att orka stå ut med rädslan bakom. Stanna kvar i känslan tills den klingar av. Agera inte på den, bara se den och låt den vara där. Utifrån det börjar du bygga upp en större inre trygghet, där man vet att man överlever smärtan av att bli lämnad eller känna sig ensam. Det enda vi kan påverka är vårt eget beteende. Svartsjuka har ingenting med kärlek att göra.
Så accepetera, se och ta reda på verkligheten precis som den är. Ta ett beslut om hur du vill leva ditt liv.

  • Ta hjälp av en terapeut om ni båda lider av den andres svartsjuka i förhållandet. Både tillsammans och enskilt.
  • Bygg upp din självkänsla
  • Var ärlig
  • Sätt tydliga gränser
  • Se verkligheten och inte illusionen. Kom ihåg, svartsjuka har ingenting med kärlek att göra.

Hur ska man göra om man träffar någon som visar sig vara svartsjuk?

– Sätt tydliga gränser direkt från början. Personen som är svartsjuk kan vara väldigt kontrollerande, så svara inte på dessa kontrollfrågor eller försvara dig inte. Utan försök i stället att hålla dig lugn, och ställ nyfikna frågor om hur det kommer sig att personen känner sig svartsjuk? Vid vilka tillfällen..etc?

När du lyssnat, förklarar du sen hur du känner, och vilka gränser du har: T e x Jag tänker inte redovisa exakta tider för dig. Det är inte så jag önskar att vår relation ska se ut, jag vill att vi ska lita på varandra och respektera varandras egna liv och tillsammans. Finns det något jag sunt kan bidra med för att hjälpa dig se verkligheten? Etc..

Jag vill också inom svartsjukan ta upp – Förväxla inte livet online med det offline!

 

 

Vi lever i en värld där teknologi blir allt mer betydelsefull och mycket av livet utspelas online, via sms och telefon.  Vår hjärna mår inte bra av denna ständiga uppkoppling och den kan faktiskt trigga igång svartsjukan mer för att allt spelas upp fort, det är lätttillgängligt och vi kan känna oss mer hotade. Hjärnan startar direkt upp tankeprocesser, bilder och texter kan väldigt lätt misstolkas och vi kan bli mycket förvirrade och dra förhastade slutsatser. Ett av de bästa sätten att bli av med svartsjuka på är att minska på användandet av sociala medier och internet.

Grunden är enormt viktig!

I början av ett förhållande ger jag er ett STORT TIPS: prata om tillit, respekt och hur ni båda önskar att er relation ska se ut.
Var övertydliga och våga vara nakna och sanna. De par som är trygga i sig själva först och kan leva sina egna liv inuti förhållandet.
De paren berikar varandra och upplever inte svartsjuka. De stöttar varandra, låter den andre få växa och utvecklas och pratar om känslor när/om de dyker upp. Kommunikation är A och O och individens frihet är viktig.

Detta kan vara en stor tolkningsfråga i början dock – vad frihet är för dig?

Åter igen, PRATA och VISA varandra. Om vänskapen bildas först och tilliten får fäste, då har ni en stabil grund. Men det är en färskvara. Kärleken ska inte tas förgiven, det är då du kan trilla in i frestelserna och testerna om att gräset är grönare på andra sidan, eller ditt ego tar över för du behöver yttre bekräftelse. Ännu ett stort kapitel som jag också skrivit om många gånger – vad är kärlek? Att älska sig själv mm.
Grunden till allt är – att älska sig själv först!

Massa meningar till eller stoppa här?

– Jag säger stoppa här och jobba på att bli den bästa versionen av dig själv 🙂 Svartsjuka är en sjuka – och den är stark att fastna i.
Fyll livet med friska och sunda relationer. Du är värd det och du kan få uppleva det.

Tillit, respekt och ansvar.

Behandla alltid andra såsom du själv vill bli behandlad – då kommer du långt i din utveckling.

Kram
Sabina Söder
SER-terapeutInspiratör, Kreativ ledare och Föreläsare

 

Lämna en kommentar