Hälsan – till vilket pris?

PSYKISK OHÄLSA – kommer den öka ännu mer i dessa tider? Rädslan har tagit över. Media är helt makalösa, proppar oss med mörka nyheter och stories.. Vad är sant, vad är inte sant? Vilken expert ska vi lyssna på.
Hur farligt är corona viruset? Skrämsel säljer – det har det alltid gjort.
Folk hamstrar helt galet i affärerna. Ekonomin faller totalt och många mister sina jobb. Det är allvar – på riktigt. Det är så svårt att ta in eftersom det inte är krig, inte en händelse katastrof du ser eller kan ta på. Den bara finns överallt och ingenstans….eskalerar dag för dag….

Oerhört många kämpar dygnen runt med åtgärder, kreativa problemlösningar och det handlar om timmar/dagar om företagen klarar krisen eller inte. En del uttrycker sig – “men stanna hemma du får ju lön”. Alltså denna okunskap är sorglig. Alla borde driva något eget någon gång för att förstå hur tufft det är, vilka utmaningar och minimal hjälp det finns att tillgå. Landet Sverige har varit fantastiskt på många plan i många år, men småföretagaren har alltid haft det svårast, och det visas nu.
Mitt i alla ekonomiska kriser är HÄLSAN ALLTID VIKTIGAST och det är fruktansvärt för alla som blivit smittade. Värst och mest sorgligt är alla medmänniskor som inte klarar av att bli friska utan dör av covid-19.

Det är som sagt mycket som är hemskt just nu och allt har flytit upp till ytan. Det går att titta på massor av bitar genom åren i statistik och erfarenhet på sjukdomar, stress, makt och pengar. Vad gör stress med oss människor? Hur mår vi när ekonomin inte fungerar? Vad gör makt med egot? Hur snälla är vi mot varandra egentligen? Hur tar vi hand om moder jord? Vad gör oss sjuka? Vad gör oss trygga? Kollektiv psykologi är högaktuellt.

Vilken totalt upp och nedvänd plats hela jorden är på. Eller är det så att jorden precis nu mår bra och människan riktigt dåligt? Vem/vad bestämmer egentligen?
Klimatfrågor som varit så stort sista tiden är det nu faktiskt ganska tyst om, “bara” corona som upptar allas samtal och den matar oss alla dygnen runt.
Det vi matar, det är det som växer.

Barnen är rädda, det finns många tankar och det är viktigt att få känna trygghet. Rätt eller fel med att stänga skolorna? Barnen känner av vuxenvärldens oro. Folk tycker och tycker. Sån ÄR människan. En människa – den lilla är så sårbar och stark på en o samma gång. Det handlar om tillit till sig själv och den visar sig enormt mycket i krissammanhang,

Alla åtgärder som görs av regeringen i Sverige har många invånare åsikter om. Även jag som anser att det gjorts många bra åtgärder började själv ha åsikter om de senaste besluten som kom igår. Det är för luddigt nu och folket är riktigt skrämda. När rädslan knackar på kommer testerna.
Det är INGEN lätt uppgift regeringen har, vilka beslut som är bäst i helheten? För NU är det verkligen ett helhets test, det blir enorma konsekvenser i alla beslut.

MEN, det som oroar mig förutom min egen dröm och uppbyggnad av ett nystartat företag som är på väg rakt ner, är människans psykiska ohälsa.

Den här ovissheten att den ena timmen inte är lik den andra, det är det som gör oss osäkra. Det finns så mycket psykologisk okunskap från människor och kort tålamod. Det kommer göra många sjuka, tror jag.

För företagaren handlar det om dagar i krispaket, stöd, bidrag och hjälp.
Ett samhälle som går i kras på grund av allt som sker kommer ta lång tid att bygga upp igen. HUR många sjukskrivningar, konkurser och arbetslöshet kommer komma ur detta?

Vad är värst – viruset corona? Eller att rädslan är på topp just nu?

Jag önskar så att världen, vår moder jord kan få må bra och att vi människor vaknar upp och är mer snälla mot varandra. Att vi skapar en mer balanserad ekonomi. Mer rättvisa.
Att vi kan få leva “normalt” igen med ett uppvaknande av att samarbeta mer, vara snälla mot varandra och naturen och låta glädjen ta störst plats.
Jag vill ändå tro att det kommer komma något gott ur denna kris.

Det visar sig med tiden…tillit till livet och fokus på det goda!
Stäng av TV.n och de sociala kanalerna när du känner att det blir för mycket, lyssna till ditt inre, skapa plats för en bättre värld.
Den kommer <3

Ljus och Kraft till oss alla!
/Sabina Söder
SER-terapeut, Inspiratör, Lärare och Kreativ Ledare

Lämna en kommentar