Avund – är det bara mörkt eller kan det användas som en stark drivkraft?

Har du varit avundsjuk någon gång i ditt liv? Flera gånger kanske? Eller, har du aldrig upplevt avund?

Är du ärlig mot dig själv om du svarade – aldrig? 

Avund sjuka, bara ordet “sjuka” klingar negativt och att erkänna för sig själv att du känner avund mot någon annan kan vara svårt ibland.

 

Avundsjuk är ju ingenting du är eller tänker. Det är en känsloreaktion och den uppkommer när du jämför dig med någon annan. Bakom ordet avundsjuka kan det ligga flera olika känslor som besvikelse, ilska, sorg, irritation eller rädsla. När känsloreaktionen av avund infinner sig i din kropp så handlar det om dig, vad som händer inom dig och vart grundkänslan kommer ifrån från början.
Inte vad den andra personen gör, säger eller är med om som gör att du känner avundsjuka. Det handlar alltid om oss själva så fort vi känner något.

 

 

Inom filosofin betraktas avund som sådan inte som något vare sig moraliskt eller omoraliskt. Att avundas någon innebär inte någon kränkning av den andres integritet, värdighet eller autonomi. Det är egentligen mer synd om den som är avundsjuk än den som han eller hon är avundsjuk på. Om avunden däremot ger upphov till agg och förtrytelse blir denna känsla av moralisk valör och antingen etisk eller oetisk, beroende på om avunden kan anses bottna i känsla för rättvisa eller inte.

 

Inom psykologin har man länge studerat fenomenet avund genom sitt intresse för mindervärdeskänslor. Att känna att man inte har något som andra har kan leda till att man försöker överträffa både andra och sig själv på ett område där man får möjlighet att hävda sig.

Sedan har vi Jantelagen som verkligen är stor i Sverige och den formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt. Ett stort ämne jag kommer ta upp i bloggen vid ett annat tillfälle 😉

 

 

Tillbaka till känsloreaktionen avundsjuka. 

 

Den är väldigt intressant och jag har i många år funderat, jobbat igenom och fortsatt utveckla teorin i praktiken om HUR vi går vidare, HUR vi lär känna känslan och HUR vi kan bearbeta den. För avund är jag övertygad om att ALLA människor känner, men vi använder och reagerar på känslan väldigt individuellt, precis som många av de andra känslorna/skuggsidorna eller delpersonligheterna inom FAMILJEN KÄNSLOR 🙂

 

 

Måste det vara så laddat och fult att vara avundsjuk? NEJ


Måste jag erkänna känslan inom mig för att kunna gå vidare? JA

 

 

Att känna avundsjuka kan göra att du faktiskt väljer att utvecklas, att du plockar upp känslan i ljuset och tar reda på grundorsaken. Att känna avundsjuka och erkänna den kan göra att du pushar dig själv framåt på den väg DU ska vandra på. Det kan bli en drivkraft till ett bättre jag. Använd känslan inåt och ta den på allvar. Börjar du däremot känna missunsamhet mot personen sitter det djupare och det kan leda till ett destruktivt beteende. Svartsjuka ingår också i serien avund och där blandas en tredje part in. Du känner svartsjuka gentemot en tredje person. Jag kan skriva ett helt kapitel till om bara avundsjuka, ett om missunsamhet och ett om svartsjuka. Men denna gång har jag valt att skriva om avundsjuka och att avdramatisera det hela, för att du som läser kanske vågar se att allt handlar om dig om du känner avundsjuka, vilka val du kan göra och hur du kan använda känslan att läkas istället.

 

 

Livet går inte i repris – det är direktsändning hela tiden. Nuets närvaro hjälper dig i alla lägen.

 

1) Acceptera avundsjuka känslan utan att värdera den – då är den inte lika stark längre. Du ser den, du accepterar den och du låter den få vara där.

 

 

2) När du känner att någon gjort något bra – beröm personen. Om du tycker att personen har något fint på sig – säg det. Ge alltid komplimanger och visa tacksamhet, du mår bättre utav det. Att ge glädje till någon annan kan just vara en liten gest av en komplimang. Det behövs egentligen väldigt lite för att göra en annan persons dag lite bättre och samtidigt har du även gjort din egen dag lite bättre. Win Win.

 

 

3) Ta reda på grundorsaken till avundsjukan med hjälp av meditation, en terapeut/psykolog eller våga prata med en vän om vad som pågår inom dig. Då är känslan inte lika laddad längre och du kan börja bli vän med känslan avund istället för att den ska vara din fiende.

 

 

4) Vad saknar du? Vad är det du jämför dig med? Hur kan du byta fokus till att endast jämföra DIG SJÄLV med den du var igår till idag istället? Tävla mot dig själv, ingen annan.

 

 

5) Lär känna ditt inre barn. Där är nyckeln till alla känslor eftersom allt grundar sig i barndomen. Lilla du känner, och stora du tänker. När ni möts och synkas till ETT är du i verkligheten och inte i illusionen. Där sker det en läkning och du kommer känna mindre och mindre avund gentemot andra människor. Då ser du livet ur ett annat perspektiv och du kan unna andra lycka och välgång från ditt hjärta.

 

 

Ge aldrig upp – utan öppna nyfikenheten på dina känslor, hur du fungerar och vad som är vad. Var tacksam för det du har idag och livet kommer ge dig ännu mera att känna tacksamhet för. Livet går som sagt inte i repris – det är direktsändning varje dag, men du behöver spola tillbaka filmen visuellt ibland för att det ska landa i din kropp och för att du ska kunna fortsätta se allt ur ett större perspektiv.

 

 

LYCKA TILL MED ATT BLI DEN BÄSTA VERSIONEN AV DIG SJÄLV – bli vän med dina sidor och använd avundsjukan inåt om du upplever den.

 

 

Kram Sabina
SER-Terapeut, Inspiratör, Kreativ ledare och Föreläsare

www.south-style.com

Lämna en kommentar